Axenia Popescu, fostă profesoară îndrăgostită de poezie, comemorată la Chiștelnița

Satul nu-şi uită oamenii care i-au făcut cinste. Astfel, elevi și cadre didactice, rude și prieteni ai familiei Popescu s-au adunat la bibliotecă pentru a o comemora pe Axenia Popescu, profesoară şi o îndrăgostită de poezie, trecută acum un an în eternitate. 

 

Dna Livia Meleca, directoare-adjunctă a Gimnaziului ”Tudor Brădescu” din localitate a vorbit despre activitatea profesoarei Axenia Popescu, care avea un stil aparte de a motiva elevii să studieze matematica. Dar, deoarece, vorba dictonului, nu e om să nu fi scris o poezie, Axenia Popescu a cochetat şi cu literatura. Participanţii au recitit poezii din creația ei, în care autoarea a cântat familia, profesia, dragostea față de satul natal.

Un elogiu tulburător a adus Axeniei Popescu Vasile Stratulat, pedagog-pensionar, fost diriginte, apoi coleg cu dumneaei, iar Tatiana Popescu, fiica profesoarei a demonstrat un videofilm despre viața și activitatea mamei sale, care a făcut multe pentru copiii din sat: organiza concursuri de poezie, un cenaclu al tinerilor poeți, deplasări la Cucuruzenii-de-Sus la seratele literare organizate de către Vasile Vacaru, acum regretat pedagog, unul din animatorii vieții literare din zonă.                   

S-a vorbit şi despre familia Popescu, locul şi rolul ei în istoria satului. Soțul Axeniei, regretatul inginer-automobilist Leonid Popescu a fost autorul monografiei ”Chiștelnița”. Însăşi Axenia Popescu nu a reuşit să-şi editeze poeziile. Am făcut acest lucru noi, alcătuind recent o culegere computerizată cu titlul ”Axenia Popescu, file din viață” (în imagi-ne), pe care am distribuit-o participanților la activitatea de comemorare. 

Eleonora Latu, bibliotecară, s. Chiștenița                             

 

 

Source: cuvintul.md

Distribuie

Lasă un răspuns