Avem nevoie de o Stelă a Memoriei Naţionale Dezbateri publice

În CUVÂNTUL din 3 august c., în articolul „Dezbateri publice la Teleneşti: de ce Memorial are nevoie raionul”, cititorii au fost invitaţi să-şi expună opiniile. Mai jos publicăm primele propuneri la temă. 

Vadim Lelic, primarul oraşului Telenești: Pe Memorialul din Teleneşti, construit acum 40 de ani, au fost eternizate doar numele militarilor sovietici căzuți la Cula în primăvara-vara anului 1944, dar nu şi ale teleneștenilor căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial, atât în componenţa Armatei Roşii, cât şi în componenţa Armatei Române. Pentru a-i identifica este nevoie de timp, dar cred că va trebui să facem acest lucru. În oraș ne trebuie şi o Stelă a Memoriei Naționale. Ordinul sovietic ”Războiul pentru apărarea Patriei” de pe cubul încorporat va trebui înlocuit cu stema Republicii Moldova. Cred că va fi nevoie de construit un zid, pe care am putea fixa cinci sau șase plăci de marmură cu dedicațiile: ”Victimelor celui de-al Doilea Război Mondial”, ”Soldaților căzuți în Afganistan și în conflictele locale”, ”Eroilor avariei de la Cernobâl”, ”Pompierilor și salvatorilor căzuți la datorie”.

O asemenea Stelă a Memoriei Naționale ar trebui să contribuie la consolidarea păcii civi-ce și armoniei în societatea moldovenească.

Iacob Cazacu-Istrati, istoric, publicist: Mai întâi de toate trebuie să ne debarasăm de monumentele sovietice or, atâta timp cât vom avea soldaţi de bronz, insigne și tancuri sovie-tice pe postament ne vom simți încă sub ocupație și la nivel mental. Iată de ce în locul Memorialului de la Telenești, glorificator al faptelor Armatei Roșii, care a adus aici foamete, represiuni, deportări, șerbie în colhozuri, ar trebui de amenajat un Monument prin care să comemorăm victimele și eroii noștri. Un asemenea Memorial trebuie să educe iubirea de neam şi de plaiul natal.

Din partea redacţiei: Aşteptăm şi alte opinii pe adresa: or. Rezina, str. Păcii, 38, la telefoanele (0254) 2-15-83, 2-24-49; (0272) 2-21-47; (0258) 69-2-11 sau pe e-mail: cuvintul@gmail.com, pagina noastră de facebook Ziarul Cuvântul.

Distribuie

Lasă un răspuns