Autoritățile ucrainene au sistat lucrările de construcție a hidrocentralelor pe Nistru

Autoritățile ucrainene au sistat efectuarea oricăror lucrări de construcție a hidrocentralelor în cascadă pe Nistru, până la evaluarea strategică de mediu în context transfrontalier a Schemei utilizării complexe a resurselor hidroenergetice în Ucraina. Anunțul a fost făcut de către autoritățile de la Chișinău, care au prezentat pe 10 aprilie, în cadrul unei conferințe de presă, principalele decizii adoptate la ultima ședință a Comisiei moldo-ucrainene privind utilizarea stabilă și protecția bazinului fluviului Nistru, transmite IPN.

Co-președinta Comisiei, Valentina Țapiș, secretară de stat la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, a declarat că principalele decizii adoptate în cadrul ședinței se referă și la extinderea cooperării în domeniul monitoringului calității și cantității apei fluviului. De asemenea, s-a convenit asupra creării unui grup de lucru cu specific juridic, care va contribui la examinarea documentelor, inclusiv determinarea statutului juridic al regulilor de exploatare a Complexului hidroenergetic Nistrean.

„Totodată, am solicitat documentația tehnică și de mediu ce ține de aprobarea proiectării, construcției și exploatării Complexului hidroenergetic Nistrean, inclusiv ce ține de modificările aduse la proiect”, a declarat Valentina Țapiș, citată într-un comunicat de presă al Ministerului.

În contextul regulilor de exploatare a nodului hid-rotehnic, directorul adjunct al Agenției Apele Moldovei, Radu Cazacu, a menționat că s-a convenit ca partea ucraineană să prezinte calculele la metodologie și datele debitului apei, în funcție de situația hidrologică.

Iuliana Cantaragiu, expertă în cadrul Centrului Național de Mediu, s-a referit la regulile de exploatare și la statutul juridic al acestora. „Este important ca aceste reguli să fie parte componentă a Acordului privind asigurarea funcționării nodului hidroenergetic Nistrean, ce se află în proces de negociere dintre Republica Moldova și Ucraina. Documentul va oferi o garanție țării noastre că debitele de apă, incluse în regulament, vor fi respectate, factor ce influențează ecosistemele acvatice și asigurarea cu apă a populației din Republica Moldova”, a notat experta.

Consolidarea colaborării în domeniul utilizării durabile a bazinului fluviului Nistru a fost subiectul principal al celei de-a doua întâlniri a Comisiei privind utilizarea stabilă și protecția bazinului fluviului Nistru, care a avut loc săptămâna trecută la Kiev, Ucraina.

Comisia privind utilizarea stabilă și protecția bazinului fluviului Nistru activează în baza Acordului dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Ucrainei privind colaborarea în domeniul protecției și dezvoltării durabile a bazinului fluviului Nistru, semnat la Roma la 29 noiembrie 2012.

 

Distribuie

Lasă un răspuns