Au omagiat valorile, tradiţiile, vatra

La început de noiembrie, când munca pe ogoare s-a rărit, s. Sărătenii Vechi, unul din cele mai mari în raionul Teleneşti, cu rădăcini adânci în istoria veche și cea contemporană, caută să-şi adune băştinaşii şi să-şi omagieze valorile, tradiţiile, succesele, vatra. Sărbătoarea se numeşte Ziua Satului.

Festivitatea a încadrat un frumos spectacol literar-artistic. La intrarea în Casa de cultură a fost improvizată o scenă din baloturi de paie și oricare din săteni, mai ales copiii au avut posibilitate să se afirme ca declamatori, inclusiv ai propriilor versuri sau de interpreţi.

Vadim Drăguş a demonstrat sătenilor cel mai mare bostan pe care l-a crescut în gospodăria sa – de 16 kg, iar Gheorghe Cravciuc – cel mai mare iepure de muscă, având greutatea de 6 kg. Gospodinele au expus obiecte de artă populară aplicată, lucrate manual. 

În anul curent au sosit mai puțini oaspeți dintre sărătenenii plecați în lumea mare. Dar toţi au povestit despre activităţile lor, au îndemnat sătenii să-şi ia soarta în mâini şi să păşească mai încrezuţi pe calea europeană.

Satul a fost atestat documentar la 1436. A fost întotdeauna o localitate mare, importantă. Bunăoară, în 1774 Sărătenii aveau 145 de case, cu 45 mai mult decât în târgul Orheiului, iar Chișinăului  Sărătenii îi cedau numai cu diferența de 5 case… Moșia Sărătenilor a aparținut pe parcursul a mai bine de 200 de ani unor neamuri de boieri cu notorietate în istoria țării: Cantacuzino, Ghica, Rosseti, Sturza…

Nu este un alt sat în regiune care să fi dat țării atâțea oameni de vază precum e Sărătenii. E destul să amintim aici de neamul Anestiadi, neamul Vetrilă ş.a. Rodica Bârsan, profesoară și drectoarea muzeului din sat ne-a spus că doi factori au jucat întotdeauna rolul principal în faptul că foarte mulţi săteni au devenit savanţi, ingineri, medici, pedagogi, agronomi cu renume: a) cultul pentru învăţătură; b) solidaritatea între sărătenenii care, având performanțe, și-au ajutat consătenii să se afirme şi ei. “Suntem satul cu cele mai multe producții: agricultură, meșteșuguri, fabricarea materialelor de construcții, procesarea producției agricole… Investițiile de capital uman dau roade în satul nostru”, a fost de părere dna Bârsan.

Ion Cernei                                                                                       

 

 

 

Source: cuvintul.md

Distribuie

Lasă un răspuns