Au inaugurat muzeul satului printr-o şezătoare de Sfântul Andrei

În ajun de Sfântul Andrei, la Casa de cultură din Saharna Nouă a fost organizată o şezătoare ca pe vremuri, la care au participat locuitorii din cele trei sate ale comunei.

Potrivit Inei Latiş, secretara Consiliului local Saharna Nouă, în cadrul şezătorii persoanele mai în vârstă şi-au amintit cu nostalgie de obiceiurile şi tradiţiile din perioada sărbătorilor de iarnă  petrecute în tinereţea lor la şezători cu glume, cântece, poveşti, snoave, meşteşuguri etc.

Atmosfera a fost întregită şi de colectivele artistice de amatori, maturi şi copii, din localitate.

Părintele Casian din satul Buciuşca a demonstrat, cu un talent aparte, cât de bine ştie să frământe aluatul şi să coacă colaci pentru sărbători, iar părintele Bartolomeu a instalat stativele, aduse de la casa părintească, şi le-a arătat tinerilor pe viu arta ţesutului, care astăzi este puţin practicată.

Cu această şezătoare a fost inaugurat muzeul satului, care reprezintă odaia unei case ţărăneşti tradiţionale, cu toate podoabele ei şi cultura traiului de veacuri. La eveniment au fost prezenţi primara comunei, Maria Macrii şi stareţul Mănăstirii „Sfânta Treime” din Saharna, arhimandritul Adrian, care a binecuvântat sărbătoarea, apoi a povestit legenda Sfântului Andrei.

Administraţia publică locală a contribuit financiar la înfiinţarea şi deschiderea muzeului, în care se păstrează obiecte adunate de la săteni, reflectând diferite perioade din istoria comunei, mai menţionează sursa citată.

 Reporter ”C”

Distribuie

Lasă un răspuns