Au fost premiate cele mai bune investigații jurnalistice ale anului 2019

Fundaţia Friedrich Naumann pentru Libertate (Germania) și Asociația Presei Independente (API) au premiat câștigătorii concursului național Investigațiile jurnalistice ale anului 2019. Festivitatea de premiere a avut loc în cadrul Forumului mass-media 2019, care s-a desfășurat la 4-5 noiembrie c.

Concursul național Investigațiile jurnalistice ale anului 2019 are scopul de a stimula jurnaliștii de investigație din Republica Moldova și a aprecia meritele acestora în lupta împotriva corupției și a altor fărădelegi.

La cele două categorii ale concursului: investigația anului în mass-media națională și investigația anului în mass-media locală/regională, au fost depuse în total 14 materiale publicate în perioada 10 noiembrie 2018 – 15 octombrie 2019. Dosarele au fost evaluate de un juriu format din experți în jurnalism, investigații jurnalistice, anticorupție, conform mai multor criterii, între care corespunderea standardelor jurnalismului de investigație, complexitatea subiectului, impactul investigației asupra problemei pe care o abordează și altele.

Autorii celor mai bune investigații jurna-listice au fost anunțaţi și premiați în cadrul Forumului mass-media 2019. Foto: API

La categoria Investigația anului 2019 în mass-media națională, locul I nu a fost oferit, în schimb pentru locurile II și III au fost desemnate câte două investigații câștigătoare: locul II – Șefi pe viață la FMF: Afacerea „Fotbalul” (autori Anatolie Eșanu și Victor Moșneag, Ziarul de Gardă) și Operațiunea TRANSPORT (autor Constantin Celac), iar locul III – Numărătoarea (Liuba Șevciuc, RISE Moldova) și Paza principalelor instituții de stat, asigurată de firme cu trecut penal din anturajul lui Vlad Plahotniuc și al hoţului în lege Makena (Julieta Savițchi, Centrul de Investigații Jurnalistice).

La categoria Investigația anului 2019 în mass-media locală/regională pe locul I s-a clasat investigația De 10 ani orașul Cupcini, raionul Edineț nu mai are apă potabilă la robinet, realizată de Dumitru Pelin și Irina Bazan de la portalul Nordnews.md din Bălți; pe locul II – investigația Investiţii mâncate de rugina nepăsării şi a ignoranţei, autor Tudor Iașcenco de la ziarul Cuvântul din Rezina, iar pe locul III investigația Spaţiile verzi din Orhei, „parfumate” din buget cu milioane de lei, autoare Tatiana Djamanov de la Radio Orhei.

Premiile au fost înmânate de Raimar Wagner, Consilier proiect România și Republica Moldova, Fundația Friedrich Naumann pentru Libertate.

 

 

Distribuie

Lasă un răspuns