Au fost deschise spații comunitare în patru biblioteci rurale

În imagine: Inaugurarea spaţiului comunitar la Biblioteca Publică Verejeni.

 

Patru spații comunitare au fost inaugurate pe parcursul ultimelor două luni în cadrul bibliotecilor publice din Verejeni, Băneștii Vechi, Vadul-Leca și Telenești, unde urmează să fie desfășurate activități în cadrul proiectului ”Lab TIC – Femeia în pantofi de lideră”, serviciu care are ca scop implicarea femeilor în diferite activități comunitare, inclusiv promovarea liderismului între femei  prin intermediul tehnologiilor informaționale. 

În cadrul evenimentului de la Biblioteca Publică Verejeni invitaţi au fost Maria Furdui, directoarea Bibliotecii Publice Raionale ”V.Alecsandri”, Pavel Casian, șeful Direcției raionale Cultură, Tineret și Sport, primarul de Verejeni  Ștefan Bârcă, de asemenea mai multe doamne și domnișoare din localitate.La inaugurare a concertat ansamblul ”Vatra” de la căminul de cultură din localitate. Beneficiarele serviciului ”Lab TIC – Femeia în pantofi de lideră” Ana Străjescu și Ana Chihai și-au exprimat speranţa că acest spaţiu va apropia și mai mult femeile din comunitate.

Dna Maria Furdui a remarcat pentru ”C” că noul proiect trebuie să motiveze femeia de la sat să obţină mai mult folos pentru sine petrecând timpul în bibliotecă:

”Proiectul este unul național și prezintă în sine un laborator de tehnologii informaționale și comunicare menit să inițieze, să instruiască femeia rurală în diferite activități, inclusiv și să-i dea deprinderi de lideră prin intermediul calculatorului cu ajutorul unor formatori. ”Lab TIC” este un  fel de club pe interese al femeilor, unde pentru început ele se pot aduna. Un capitol aparte din acest serviciu îi revine organizării și lansării unui spațiu comunitar în bibliotecă, amenajat cu ajutorul primăriei locale în incinta sălii de lectură pentru maturi. Aici sunt două calculatoare pentru  orice doritor de a-și dezvolta oportunitățile digitale”, a menționat directoarea bibliotecii publice din Telenești.

Un spaţiu comunitar s-a deschis şi la biblioteca din Băneştii Vechi. Alexandru Chele, directorul căminului de cultură și bibliotecii, crede că astfel biblioteca va avea mai mulți vizitatori, inclusiv din rândurile femeilor:

”Proiectul este pentru toate vârstele, dar suscită mai mult interesul persoanelor tinere, care vor să cunoască mai multe, să schimbe ceva în viața lor. Adică oferim celor care vin aici nu numai cărți, dar și posibilitatea de a accesa site-uri pe diferite teme, de a discuta. De regulă spațiul comunitar nu este gol mai ales în zilele de odihnă și de sărbătoare”,  spune dl Chele.

Reporter “C”

Distribuie

Lasă un răspuns