Au fost apreciate meritele promotorilor artelor din raion

Fanfara ”Olișca” din satul Olișcani (în imagine) este unul din colectivele laureate  din domeniul culturii din raionul Şoldăneşti, ediția 2017. Măestria tinerelor a fost înalt apreciată în cadrul Festivalului-concurs transfrontalier ”Răsune fanfare fără hotare” ediția a III-a, etapa Anenii Noi, Festivalul Internațional ”Dnestrovskii venok”, care a avut loc în raionul Iampoli, regiunea  Vinița, Ucraina.

Printre colectivele care s-au învrednicit de titlul de laureat în domeniul culturii este şi orchestra ”Trandafirii” de la Căminul de cultură ”G.Coșbuc” din Șoldănești, dirijor Ion Lupu. Pentru promovarea valorilor de înaltă performanţă ale dansului popular şi pentru abilităţile coregrafice unice, la nominaţia „Cel mai bun colectiv coregrafic” de premiu s-a învrednicit ansamblul de dansuri populare ”Vatra” de la aceeaşi instituţie, coregraf Alic Rudei.

Colectivului Şcolii de Muzică din Șoldănești i s-a decernat premiul ”Cei mai buni promotori ai artelor muzicale”. În această instituție studiază peste 100 de copii, unii dintre care au învins la concursurile ”Tânărul interpret” (orașul Rezina), ”George Enescu” (orașul Bălți), ”Tinere Talente” (orașul Chișinău).

Printre nominanți au fost ansamblul folcloric ”Vatra” din Cotiujenii Mari, conducător Vladimir Urschi, ansamblul folcloric ”Stejarii” din Dobrușa, conducător Aurel Pânzaru, fanfara ”Dumbrava” a Consiliului Raional Șoldănești, ansamblul de fluieriste ”Crăițele” din Cobâlea, conducător Aurel Julavschi.

 ”Cel mai bun profesor al anului din domeniul învăţământului artistic extraşcolar” a fost desemnată Ludmila Pulbere, profesoară de pian la Școala de Muzică din Șoldănești. Iar Iana Ceburciu, elevă a Școlii de Arte Plastice din Șoldănești s-a învrednicit de titlul ”Cel mai bun elev al anului în domeniul învățământului artistic extraşcolar”. Tânăra a învins în concursul național de desen ”Votul meu – viața mea”, organizat de CEC și în concursul național de desen ”Talentul nu ia mită, integritatea în imagini”, organizat de CNA.

Sorina Cernei a fost recunoscută drept cea mai bună interpretă vocală a anului, iar Aurel Paraschiv – cel mai iscusit meşter popular al anului.

În categoria ”Cel mai activ susţinător al culturii și sportului” învingător a fost declarat arhimandritul Mihai Făgurel, parohul bisericii din satul Sămășcani. Din inițiativa arhimandritului la Sămășcani au avut loc concursul cântecelor pascale, două curse de ciclism la mănăstirile Dobrușa și Pripiceni-Curchi, la care au participat circa 120 de persone,  șezătoarea cu sfințirea izvorului cel mare din satulul Sămășcani, concursul ”Tata, mama și eu – familie sportivă”.

Reporter ”C”

 

 

Source: cuvintul.md

Distribuie

Lasă un răspuns