Aţi dat bani pentru a construi gazoducte? “Expert-Grup” propune noi măsuri pentru protecția intereselor cetățenilor care au inve

Specialiștii de la “Expert-Grup” au prezentat un apel public privind protecția investițiilor efectuate de cetățeni și autoritățile publice locale în rețeaua de distribuție a gazelor naturale. Studiul lor arată că cetățenii nu au intrat în drepturile depline de proprietate și nu pot beneficia în calitate de investitori în rețeaua de distribuție a gazelor naturale. Pentru a rezolva această problemă, cei de la “Expert-Grup” propun un set de măsuri, printre care şi crearea unei societăţi investiționale care va reprezenta interesele cetăţenilor.

„Se va constitui o societate de distribuție națională, în care vor fi efectiv doi acționari: “MoldovaGaz” și această societate investițională, care va reprezenta interesele autorităților publice locale și cele ale cetățenilor”, a spus expertul în domeniul sectorului financiar, Sergiu Gaibu.

„În final noi vom putea obține o societate comercială, acțiunile căreia vor putea să fie comercializate pe piața de capital. […] Aceste acțiuni vor putea să devină o sursă suplimentară de venit atât pentru autoritățile publice locale, cât şi pentru cetățenii RM și, de asemenea, vor reprezenta o pârghie prin care ei pot influența politica distribuitorului național de gaze”, a declarat Sergiu Gaibu.

Expertul în domeniul securității energetice, Dionis Cenușa, a acentuat importanța propunerii atât pentru drepturile constituționale ale cetățenilor, cât și din perspectiva situației în sectorul energetic:

„Conform prognozelor pozitive, în 2019 urmează să fie pus în funcțiune gazoductul Iași – Ungheni. Până atunci noi trebuie să soluționăm problema distribuției”, susține expertul.

Totodată, directorul executiv al Congresului Autorităţilor Locale, Viorel Furdui, a declarat că salută această inițiativă, pentru că „este vorba de un sector strategic pentru Republica Moldova”, relatează agora.md

Foto simbol adevarul.ro

Cu un clic în partea de sus dreapta a acestei pagini intră pe pagina de facebook a CUVÂNTUL-ui şi spune-ţi opinia, pune întrebări, dialoghează, distribuie să vadă şi prietenii tăi.

 

 

Source: cuvintul.md

Distribuie

Lasă un răspuns