Atenție maximă la respectarea normelor de securitate

În perioada sezonului rece, un factor generator de situații de urgență, în special incendii, cu urmări grave, îl reprezintă exploatarea necorespunzătoare a sobelor și neîntreţinerea coşurilor de evacuare a fumului.

În localitățile raionului Telenești, de la începutul anului curent, s-au produs 6 incendii, dintre care 5 în case de locuit. Chiar în ziua de Crăciun s-a produs un incendiu într-o locuinţă din Mihălașa, pe 16 ianuarie – într-o locuință din Leușeni, peste 3 zile – într-o gospodărie din Coropceni și în alta din Negureni, iar pe 24 ianuarie s-a produs un incendiu în Ghiliceni. Toate au fost generate de nerespectarea regulilor de apărare împotriva incendiilor la exploatarea sobelor și canalelor de evacuare a fumului sau construcția greșită a sobei și canalului de evacuare a fumului și s-au soldat cu locuințe distruse de flăcări.

Pentru evitarea situațiilor în care este pusă în pericol viața persoanelor, Secția Situații Excepționale Telenești face un apel la responsabilitate din partea cetățenilor în ceea ce privește respectarea regulilor de utilizare a sobelor și canalelor de evacuare a fumului.

În așa fel, în fiecare an, înainte de utilizare, sobele, coșurile de fum și celelalte instalații de încălzire se controlează și se înlătură defecțiunile constatate. Este interzisă folosirea sistemelor de încălzire cu improvizații, supraalimentate cu lemne sau lăsate nesupravegheate. De asemenea, nu este permis ca în structura coșului de fum să fie zidite elemente combustibile ale acoperișului sau ale planșeului.

Totodată, pentru prevenirea intoxicaţiilor cu fum și gaze toxice se recomandă montarea detectoarelor de incendiu în locuințe, pentru semnalizarea timpurie referitor la eventualele acumulări de fum și gaze toxice.

În cazul în care, în locuință, se simte miros caracteristic de fum, imediat se părăsește încăperea și se închid toate uşile şi ferestrele, mai apoi după caz se deconectează energia electrică. Toate aceste situații trebuie anunțate imediat la numărul unic de urgență 112.

Vladimir Macari, specialist superior al Serviciului Apărare Împotriva Incendiilor al Secţiei Situaţii Excepţionale Teleneşti, căpitan al serviciului intern

 

 

Distribuie

Lasă un răspuns