Asistenta medicală povestește cum a fost infectată cu COVID-19. „S-a întâmplat în timpul gărzii de noapte, când supravegheam un bebeluș”

De aproape 15 zile nu mai îmbracă halatul alb, pentru că din rolul de asistentă medicală a ajuns pacientă, infectată cu COVID-19. Femeia povestește că s-ar fi infectat în timpul unei gărzi de noapte, când a supravegheat un bebeluș de câteva luni și a contactat cu mama lui, care ar fi ascuns că soțul ei a fost testat pozitiv cu coronavirus. 

Povestea asistentei medicale din secția reanimare și terapie intensivă de la Spitalul Clinic Municipal de Copii nr. 1 din Chișinău a fost relatată de Organizația Mondială a Sănătății în R. Moldova.  Astăzi, Viorica Purice este internată de aproape două săptămâni la Spitalul de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă”.

Foto: OMS 

„La primele simptome ale bolii, am chemat imediat ambulanța. Din păcate, mama acelui copilaș a ascuns adevărul de noi toți, faptul că soțul era acasă bolnav de noul coronavirus. Astăzi, aceste detalii îmi par dintr-o altă realitate. Eu la rândul meu am infectat-o pe fiica mea. Acum suntem bine. Am urmat tratamentul prescris de medicii de la Spitalul „Toma Ciorbă” și îmi doresc să revin acasă, dar și la lucru”, spune Viorica Purice, cea care a dedicat peste 30 de ani în domeniul medicinei.

Din copilărie a fost fascinată de imaginea surorii medicale din satul natal, de seringile de sticlă, de mirosul de curat de la punctul medical. A absolvit în 1988 Colegiul de medicină din Cahul, iar în 2006 – Facultatea de Management Sanitar al USMF „Nicolae Testemițanu”. Este energia și motorul colectivului, dar și acea femeie plină de răbdare, de compasiune și de respect față de pacienți și colegii ei.

Foto: OMS 

„Cel mai mult m-a întristat minciuna și atitudinea consătenilor mei, una stigmatizantă față de familia mea. O spun cu multă tristețe și durere. Înțeleg că frica poate să ne paralizeze, însă, în timpuri grele de epidemie, dimpotrivă, trebuie să fim umani și mai solidari. Pentru că doar cu eforturi comune vom putea învinge boala”.

Precizăm că astăzi este sărbătorită Ziua Mondială a Sănătății, iar 2020 a fost desemnat Anul Internațional al Nurselor și Moașelor.

Sursa: agora.md

Distribuie

Lasă un răspuns