Apicultura între pasiune şi afacere

În baza proiectului USAID Agricultura Performantă în Moldova, GȚ Paierele Ion din satul Socola, raionul Șoldănești, a beneficiat de  80 de stupi verticali, care îi vor permite apicultorului să-și extindă activitatea prin creșterea numărului de familii de albini, a cantității și calității mierii.

 

Despre aceasta s-a menţionat în cadrul seminarului recent al apicultorilor din raionul Şoldăneşti, desfăşurat în centrul raional în cadrul proiectului Activitatea demonstrativă și de instruire pentru implementarea stupilor apicoli verticali pe rama de 3/4, organizat de Direcţia Agricultură şi Alimentaţie (DAA) în comun cu Asociaţia Națională a Apicultorilor din RM (ANARM).

La seminar au participat circa 40 de apicultori, reprezentanţii ai ANSA, Asociației Procesatorilor și Exportatorilor din RM.

Potrivit www.soldanesti.md, Ion Maxim, preşedintele ANARM, a vorbit despre aspectele juridice ale activității de apicultor, dar și despre unele aspecte privind protecția albinelor în perioada tratării ogoarelor, fâșiilor forestiere și a plantațiilor pomicole cu produse de uz fitosanitar.

Șeful Direcţiei Agricultură şi Alimentaţie Şoldăneşti Andrei Muțuțchi, a vorbit și despre situaţia care s-a creat la moment în sectorul apicol din raion.

Ion Vieru, apicultor profesionist din satul Zaim, raionul Căușeni, şi-a împărtăşit experienţa privitor la metodele de stimulare a familiilor de albini în primăvară, prevenirea bolilor și specificul stupilor pe rama ¾, de asemenea la suportul statului, Fondului Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural pentru apicultori. La această temă s-a referit mai detaliat şi reprezentanta proiectului în derulare, Mihaela Negru, iar specialistul DAA Şoldăneşti Maxim Losenco a recomandat apicultorilor să nu ezite și să se adreseze pentru mai multe informații atunci când inițiază o afacere sau când perfectează dosarele pentru subvenții.

Reprezentantul Asociației Procesatorilor și Exportatorilor din RM, Ion Levinti, a pus în discuţie condițiile şi problemele exportării mierii, formării prețului la miere și produse derivate apicole. Totodată el a îndemnat apicultorii să treacă de la apicultura tradițională la cea ecologică.

S-a încheiat seminarul cu examinarea unor chestiuni organizatorice. Astfel a fost fondată asociaţia raională a apicultorilor, președinte al căreia a fost ales Boris Volontir din Glinjeni, iar vicepreședintă – Rodica Boico din oraşul Șoldănești.

Distribuie

Lasă un răspuns