Antreprenorii şi oportunităţile oferite de DCFTA

Cum putem accesa suport și finanțare pentru creșterea competitivității afacerii și dezvoltarea companiei într-un mediu competitiv? Care sunt pașii necesari în orientarea spre export? La aceste întrebări, dar și la multe altele, au primit răspunsuri agenții economici din raioanele Orhei, Șoldănești, Telenești, Rezina și Criuleni. Răspunsurile au fost oferite în cadrul Campaniei de informare și asistență pentru mediul de afaceri privind DCFTA “Info Business: Întreabă Expertul”.

Iuliana Dragalin, secretară de stat în domeniul infrastructurii, calității și cooperării internaționale la Ministerul Ecolomiei și Infrastructurii, Raluca Costache, lideră de Proiect „Vizibilitate și comunicare pentru acțiunile referitoare la implementarea Acordului de Asociere/Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (DCFTA) în cadrul programelor de asistență finanțate de UE”, Lidia Jitari, cosultantă principală în Direcția infrastructura Calității și Securitate Industrială a Ministerului Economiei și Infrastructurii, alți specialiști și experți au informat agenții economici referitor la normele și standardele europene ce vizează atât companiile exportatoare și importatoare din Republica Moldova, cât și companiile cu operațiuni pe piața internă. Ei au oferit, de asemenea, informații despre surse de asistență financiară, sub formă de suport tehnic și investiții cu sprijinul UE pentru creșterea competitivității companiilor în domeniile unde procesul de adaptare implică costuri semnificative, pași de urmat în dezvoltarea afacerii pentru export, etc.

Disponibilitatea experților de a consilia și de a consolida pozițiile agenților economici din regiune a fost apreciată și de președintele raionului Orhei, dl Tudor Golub, care, fiind prezent la eveniment, a ținut să încurajeze reprezentanții mediului de afaceri să adreseze cât mai multe întrebări experților.

Eugenia Roșca, specialistă la reprezentanța Telenești a CCI Orhei a menționat: ”Am venit cu câțiva antreprenori din zona noastră, cărora întâlnirea le-a fost de mare folos. Experții ne-au convins că starea de lucruri în ce privește implementarea Acordului de Asociere insuflă optimism. Companii din regiunea noastră au reușit să-și mărească cifra de afaceri anume la exporturi, chiar mai mult decât în alte zone ale țării. Problemele noastre cele mai mari rămân birocrația și sechelele de mentalitate. Marea majoritate a experților sunt tineri, ceea ce ne face să fim optimiști în ce privește realizarea scopurilor”.

Campania de informare a mediului de afaceri are loc în cadrul Proiectului „Vizibilitate și comunicare pentru acțiunile referitoare la implementarea Acordului de Asociere/Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător în cadrul programelor de asistență finanțate de UE”.

 

Reporter “C”

Distribuie

Lasă un răspuns