ANRE a aprobat mărirea tarifului la energia electrică. Cu cât vom plăti mai scump şi ce spune experturl

Pe 16 august, ANRE (Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică) a aprobat noi prețuri la energia electrică furnizată de ÎCS Gas Natural Fenosa Furnizare Energie SRL și SA Furnizarea Energiei Electrice Nord.

Astfel, consumatorii finali din centrul și sudul țării vor achita 189 bani/kWh, iar consumatorii finali din nordul țării – 223 bani/kWh. Prețurile ajustate, în linii mari, au revenit la nivelul prețurilor din anul 2017, se menţionează în comunicatul mediatizat de serviciul de presă al ANRE.

 

Cum comentează decizia ANRE şi situaţia în domeniu expertul în energetică Sergiu Tofilat

După cum relatează ziarulnational.md, Sergiu Tofilat analizează câteva aspecte mai importante ale acestei probleme.

Cauzele problemei. Tarifele sunt un subiect sensibil şi foarte politizat din câteva motive: (1) oamenii au venituri mici şi nu li se oferă compensaţii ca să poată achita facturile; (2) tarifele sunt nejustificate şi includ costuri ascunse; (3) operatorii comit abuzuri, iar ANRE nu intervine suficient să protejeze consumatorii.

Atâta timp cât nu vor fi rezolvate aceste probleme în ansamblu, tarifele vor provoca în continuare nemulţumirea oamenilor. Când vorbesc de ANRE, mă refer la conducerea instituţiei, care în ultimii 5 ani a reprezentat interesele personale ale câtorva oameni din Partidul Democrat.

Pentru ce plătim, ce include tariful? Simplu vorbind, sunt două componente: costul de achiziţie al energiei (sau gazelor) şi cheltuielile de livrare de la graniţă până la consumatori. R. Moldova importă 80% din energie şi 100% din gaze. Deoarece plătim în dolari, trebuie să ţinem cont şi de rata de schimb. Noi nu putem influienţa preţul de achiziţie. Dar putem crea concurenţă: să construim interconexiuni ca să putem procura din mai multe surse, acolo unde este mai ieftin. În schimb cheltuielile de livrare le stabileşte ANRE, iată aici trebuie să facem ordine. Ce includ ele: pierderi de energie/gaze în reţele, materiale şi cheltuieli de întreţinere a reţelelor, amortizarea investiţiilor, salarii, costurile de facturare. Anume aici se comit cele mai mari abuzuri. Ca să facem ordine în aceste costuri, ANRE trebuie să efectueze audit la toate întreprinderile reglementate şi să excludă din tarif cheltuielile nejustificate.

Sunt justificate tarifele? Nu, fiindcă cheltuielile de livrare trebuie reduse. Nu s-a efectuat audit la operatori şi n-au fost excluse costurile nejustificate. În lege trebuie întroduse două prevederi: (1) înainte de aprobarea tarifelor ANRE să efectueze audit la operatori şi (2) Ministerul Sănătăţii, muncii şi Protecţiei Sociale (MSMPS) în comun cu Ministerul Finanţelor şi autorităţile locale să prezinte un mecanism de compensaţii pentru consumatorii care au venituri mici. Obţinerea compensaţiilor trebuie să fie simplă şi clară.

Mai există firmele-căpuşă? Ultima firmă-căpuşă, Energokapital, a fost eliminată în martie 2017. După ce am sesizat instituţiile europene împreună cu mai mulţi colegi se organizează licitaţii în fiecare an. Însă problema nu e soluţionată definitiv, deoarece întreprinderea de stat Energocom nu respectă aceste reguli. Anume Energocom semnează contract cu centralele electrice din Ucraina şi regiunea transnistreană, după care revinde energia către FEE Nord şi GasNatural Fenosa FE. ANRE trebuie să aprobe regulile pieţei, care să fie obligatorii pentru toţi. Atunci nu vor mai exista intermediari.

Putem avea tarife mai mici? Pe fonul majorării preţului de import la energie şi în special la gaze putem să-l numim şef la ANRE şi pe Papa de la Roma, dar asta nu va duce la scăderea tarifelor. Nimeni n-o să ne livreze energie sau gaze pe datorie. Nu există tarife mari sau tarife mici. Tarifele trebuie stabilite corect şi transparent, să includă doar costurile justificate.

Când va fi efectuat audit la operatori? Operatori sunt mulţi, de aceea trebuie de început acolo unde situaţia e mai gravă – la Moldovagaz. Va fi dificil, dar nu imposibil să „convingem” ANRE să efectueze acest control. Dacă nu vor dori, vom cere demisia lor, inclusiv şi în stradă, dacă va fi necesar.

Probleme în sectorul energetic s-au acumulat mai bine de 20 de ani. Ele trebuie prioritizate, după care trebuie elaborat un plan de acţiuni, cu termeni de realizare. O propunere în acest sens a fost expusă de colegi în analiza la proiectul planului de acţiuni a Guvernului, transmisă autorităţilor zilele trecute, a concretizat Sergiu Tofilat.

 

Distribuie

Lasă un răspuns