ANI a fost dată în judecată pentru eliberarea certificatelor de integritate lui Şor şi Plahotniuc

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a fost atacată în judecată de Partidul Casa Noastră Moldova, condus de fostul deputat Grigore Petrenco pentru faptul că a eliberat certificate de integritate liderului Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, și liderului Partidului Șor, Ilan Șor, primar al orașului Orhei.

Potrivit moldovacurata.md, reprezentanții partidului fac trimitere la Legea integrității, care definește integritatea politică ca fiind capacitatea concurenților electorali de a-și desfășura activitățile în mod etic, liber de manifestări de corupție, cu respectarea interesului public, supremației Constituției Republicii Moldova și a legii. Autorii reclamației amintesc despre faptul că cei doi candidați au deținut anterior funcții publice, din care au fost înlăturaţi ”pentru motive de corupție, pentru încălcarea Constituției și a legilor Republicii Moldova”.

Astfel, liderul PDM, Vlad Plahotniuc, a fost demis din funcția de prim-vicepreședinte al Parlamentului, prin vot de neîncredere, pentru suspiciuni de corupție. Iar în privința lui Ilan Șor se amintește că acesta ar fi principalul inculpat în așa numitul dosar al ”furtului miliardului” și că Judecătoria Chișinău l-a condamnat la 21 iunie 2017 la  7 ani și jumătate de închisoare.  De asemenea, se amintește hotărârea Băncii Naționale a Moldovei prin care acestuia i-a fost aplicată o amendă de 100 000 de lei pentru încălcarea Legii instituțiilor financiare, prin acordarea creditelor riscante. Totodată, Judecătoria Chișinău a constatat, la 26 octombrie 2018, că Ilan Șor s-a făcut vinovat pentru „utilizarea fondurilor venite din străinătate în cadrul campaniei electorale”.

Solicitat de Moldova Curată, șeful serviciului de presă al ANI, Victor Moloșag, a răspuns că nu poate comenta declarațiile partidelor politice. Potrivit lui, Autoritatea respectă întocmai legea privind modul de eliberare a certificatelor de integritate, dar societatea nu a înțeles pe deplin care este esența acestora. ANI nu efectuează controlul averilor și intereselor, ci doar face referire la decizii anterioare, rămase definitive în ultimii trei ani, a precizat V.Moloşag.

Moldovacurata.md menţionează că actualele certificate de integritate vizează, de fapt, doar o perioadă de 7-8 luni. Potrivit Regulamentului cu privire la ordinea de eliberare a certificatelor de integritate, publicat în Monitorul Oficial la 2 noiembrie 2018, în aceste documente se vor menționa doar averile nejustificate, conflictele de interese consumate, restricțiile încălcate, incompatibilitățile nesoluționate, limitările încălcate și interdicțiile de a ocupa funcții publice pentru care există hotărâri rămase definitive. De asemenea, acestea se vor referi doar la perioada ultimilor trei ani, adică luând în considerare actele de constatare rămase în vigoare, emise din decembrie 2015 și până în prezent. Anterior Moldova Curată constata că, întrucât în ultimii doi ani ANI practic nu a activat, vor fi luate în calcul doar actele de constatare emise începând cu sfârșitul anului 2015 și până la suspendarea activității CNI – iulie 2016.

 

Distribuie

Lasă un răspuns