Angajații Muzeului din Orhei în vizită la colegii din Soroca

Biserica Sfinții Martiri Brâncoveneni, construită în întregime din lemn, darul municipiului Buzău, a fost și ea vizitată de către orheieni.

De Ziua Mondială a Muzeelor, angajații Muzeului de Istorie și Etnografie din Orhei s-au deplasat la Soroca pentru a prelua din experiența colegilor de acolo.

Nicolae Bulat, directorul Cetăţii soroca, le-a făcut cunoștință cu instituţia renovată, dar și cu noile spații ale Muzeului raional de Istorie și Etnografie amplasat în câteva clădiri, inclusiv cea a fostei farmacii orăşeneşti, care are peste 100 de ani. Acolo este o sală cu lucrări de artă plastică, inclusiv peste 40 de portrete în creion ale pictorului local Iurie Crețu.

Impresionante sunt și alte vestigii ale muzeului – un tractor de epocă de marca Universal produs după cel de-al Doilea Război Mondial, dar în stare de funcționare, obeliscul de la mormântul generalului Stan Poetaș (1870-1919), ucis mișelește într-o ambuscadă de către o bandă  bolșevică venită de peste Nistru. Obeliscul s-a aflat îngropat în cimitir, iar acum trei ani a fost restaurat și instalat în curtea muzeului. Dl Bulat, autor de cărți despre istoria Sorocii, a donat muzeului din Orhei câteva monografii ieșite de sub pana sa. Muzeiștilor li s-a prezentat o colecție impresionantă de covoare vechi donate muzeului de către locuitorii satelor și o expoziție de icoane vechi din sec. XVI-XVIII pe plăci de lemn, unicale în țară.

Iar la Casa Memorială Constantin Stere din Ciripcău, raionul Florești, aflată pe traseu, în calitate de ghid a fost chiar Vasile Cocarcea, membru al echipei orheiene și un bun cunoscător al vieții și creației  lui Constantin Stere, scriitor, cadru universitar și unul din artizanii Unirii de la 1918.

Eleonora Cibotaru, directoarea muzeului din Orhei, crede că o asemenea vizită este importantă pentru co-lectivul pe care-l conduce: ”Muzeiștii de la Soroca au o experiență vastă în ce privește activitățile cu susținătorii muzeului atât din localitate, cât și de peste hotarele raionului. Ne-am convins că sorocenii sunt legați de trecutul lor și caută să-l păstreze și să-l valorifice eficient pentru urmași”, a remarcat dna Cibotaru.

   Ion Cernei        

 

 

Distribuie

Lasă un răspuns