Andrei Lupan – omagiat în satul său de baştină

Cu prilejul aniversării a 107 ani de la naştere, la Mihuleni, raionul Şoldăneşti a fost omagiat poetul Andrei Lupan. Consăteni de diferite vârste, reprezentanţi ai Consiliului raional Şoldăneşti, funcţionari din cadrul primăriei Mihuleni în frunte cu primarul Vasile Parascovei s-au adunat lângă bustul poetului, relatează soldanesti.md.

Elevii au declamat versuri ale poetului despre traiul băştinaşilor, inclusiv „Mea culpa”, „Fântâna lui Pahoma”, „Vinicer”, „Lenea” ş.a.

Şefa interimară a Secţiei raionale Cultură, Tineret şi Sport, Valentina Rotaru a recitat şi ea câteva strofe din creaţia poetului. Iar şeful Direcţiei Învăţământ, Nicolae Mândru a menţionat: “Vin cu îndemnul să nu uitaţi de poetul care în acea perioadă de încercare grea pentru cultura noastră, timp în care era dificil să-ţi exprimi liber gândurile, a reușit să redea un nou suflu artei literare și ideii naționale. Datorită insistenţei primarului Vasile Parascovei şi a susţinerii financiare din partea  Consiliului Raional Şoldăneşti a fost construit acest bust”.

Primarul, la rândul său, a ţinut să adauge: ”Andrei Lupan a adus o contribuţie majoră la promovarea culturii naţionale, de aceea şi ne-am adunat aici să-i exprimăm tot respectul şi să-l pomenim”.

Evenimentul s-a încheiat cu depuneri de flori la bustul poetului.

 

 

 

Distribuie

Lasă un răspuns