Amintiri care încă dor

În septembrie 1990 autorităţile de la Tiraspol au proclamat așa-numita ”republica moldovenească nistreană”, în componenţa raioanelor Camenca, Slobozia, Grigoriopol, Dubăsari, Râbnița, Tiraspol, iar doi ani mai târziu a început războiul.

Mai întâi efective ale gărzii transnistrene şi unităţi de cazaci au atacat postul de poliţie Dubăsari. Pentru că în acea perioadă Moldova nu avea armată, autorităţile de la Chişinău au ripostat cu trupe de poliţişti. De cealaltă parte, au luptat cazaci, voluntarii ruşi. Când a început războiul de la Nistru, eram preşedintă a Sovietului sătesc Ineşti, raionul Teleneşti. Printre cei aproximativ 30.000 de militari, poliţişti şi voluntari implicaţi în lupte au fost și 30 de bărbați din satul nostru.

Cu mare frică și durere în suflet, alături de mamele, soțiile, surorile lor am petrecut acei tineri la apărarea independenţei şi integrității Republicii Moldova cu speranţa că toți se vor întoarce vii. După câteva zile am mers la Cocieri, platoul unde erau și bărbații-voluntari din Inești, le-am dus alimente. Ulterior am mers pe linia frontului de căteva ori și îmi vine foarte greu să descriu cele văzute și trăite.

Pe 2 aprilie am primit o veste foarte tristă – decedase polițistul Vasile Purice, consăteanul nostru, care-și satisfăcea serviciul în orașul Bender. Nu se cunosc toate subtilitățile în ce împrejurări şi-a pierdut viaţa Vasile. Când l-au adus în sat era de nerecunoscut, atât de mutilat era. În calitatea mea de demnitară publică, cu suportul financiar al Comitetului Executiv Telenești am organizat fun-raliile eroului.

Nu voi uita niciodată acele zile şi îmi plec fruntea în memoria patrioţilor care au manifestat, în condiţii nespus de grele, bărbăţie şi curaj. Patriotismul înaintaşilor rămâne o adevărată şcoală a vieţii pentru generaţia tânără, care are acum toate şansele de a prelua ştafeta de edificare a unui stat unitar şi democratic.

În imagine: Eugenia Roşca.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                          Eugenia Roşca, s. Ineşti, Teleneşti

 

Distribuie

Lasă un răspuns