Ambulanțe reutilate din microbuze marfare sau cumpărate cu 20.000 de euro mai scump

După mărturisirile legate de achizițiile dubioase ale insulinei biosimilare Strim (vezi CUVÂNTUL din 5 iunie c.), secretarul general de stat al Ministerului Sănătății, Boris Gâlca, a făcut pentru agora.md şi alte declarații.

Potrivit lui Gâlca, achiziția ambulanțelor Soboli „a fost o licitație defectuoasă”.

Au fost procurate 69 de ambulanțe la un preț de 36.000 de euro fiecare ambulanță, deşi preţul oficial, la întreprindere, a acestora este ceva în jur de 16.000 de euro/maşina. Termenul de livrare a acestor ambulanțe a fost 15 mai 2018. La acea dată au fost livrate doar câteva ambulanțe în R. Moldova. Conform condițiilor contractului, se cerea rezilierea contractului, ceea ce am și făcut într-o scrisoare. A fost un mic scandal pe intern atunci, a fost remisă o altă scrisoare, a fost anulată scrisoarea mea și s-a spus că trebuie să urmărim, să monitorizăm și să livrăm aceste ambulanțe în termen cu informarea ministerului”, spune secretarul general de stat.

El susține că în presă a fost „o campanie dirijată pentru a duce în eroare opinia publică cu privire la calitatea acestor ambulanțe”.

Echipamentele instalate pe ambulanțe au fost la fel procurate separat și instalate pe ambulanțe, în Chișinău. Sunt chiar neconforme aceste ambulanțe.

Boris Gâlca afirmă că şi cele 36 de ambulanțe Mercedes, prezentate cu fast în toamna lui 2018, au fost furnizate în baza unei „licitații defectuoase, organizate de Centrul pentru Achiziții Publice Centralizate în Sănătate, de la o companie turcească”.

Au fost de fapt procurate niște microbuze Mercedes marfare care au fost reutilate în ambulanțe…Multe dintre ele au probleme tehnice, nimeni nu le-a luat sub asistență tehnică aici în R. Moldova. Sunt ambulanțe neconforme”, susține Gâlca.

De cealaltă parte, în ziua lansării, fostul premier Pavel Filip a declarat: „Această investiție este făcută din bugetul statului și eu spun acest lucru cu mândrie”.

Distribuie

Lasă un răspuns