Ambasadorul UE la Chișinău: Ajutoarele pentru R.Moldova vor fi oferite în funcție de necesități

Uniunea Europeană va stabili suma ajutorului pe care îl va acorda țărilor afectate de COVID-19, inclusiv R.Moldova, în funcție de necesități. O spune ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko, în cadrul unui interviu oferit pentru Europa Liberă.

Este un pachet regional și dacă vorbim despre folosirea după necesități, asta va fi probabil mai bine văzut după necesitățile care vin din sfera economică, deci din firme, de la cei care vor avea nevoie imediată, pentru că aceste mecanisme vin din instituții financiare și băncile din filiera sectorului financiar nu țin de o țară concretă, dar cum în fiecare țară aceste necesități vor apărea și firmele se vor angaja în folosirea acestor resurse, așa ele vor fi folosite…”, a declarat oficialul pentru Europa Liberă.

De asemenea, aceasta a precizat că sprijinul pentru sectorul economic se analizează în paralel cu ajutorul pe care UE îl va oferi pentru R.Moldova în domeniul medical. Diplomatul spune că la recalcularea și, ulterior, repartizarea materialului medical, se lucrează fără ezitare. Cât privește cuantumul ajutorului pentru agenții economici afectați de criză, ambasadorul afirmă că acesta va depinde de cerințele firmelor care vor avea nevoie de garanții sau de creditare. Totodată, băncile cu care lucrează Uniunea Europeană vor oferi credite cu condiții avantajoase în acest sens.

O sumă exactă în ceea ce privește ajutorul medical de urgență pe care îl oferă UE R.Moldova se va stabili în zilele următoare, susține Peter Michalko.

„Noi suntem în comunicări și nu pot să vă spun o sumă exactă, care este suma oferită exact Republicii Moldova, deci sunt anumite informații neoficiale, dar probabil că luni deja vom putea să ne referim la o cifră exactă, aproximativă, a unei sume din prima tranșă de 140 de milioane, care va viza Republica Moldova”

Amintim că Uniunea Europeană a anunțat anterior că va oferi sprijin medical de urgență pentru țările din Parteneriatul Estic, care se confruntă cu pandemia de coronavirus. Suma alocată în acest sens constituie 140 de milioane de euro. Peter Michalko a mai declarat că UE și Organizația Mondială a Sănătății sunt în permanent contact cu autoritățile de la Chișinău pentru a stabili exact în ce măsură Uniunea Europeană ar putea ajuta atât sistemul medical din R.Moldova, cât și agenții economici care au avut de suferit de pe urma pandemiei.

Sursa: deschide.md

Distribuie

Lasă un răspuns