Am sau nu dreptul să particip doar la alegeri, nu şi la referendum?

Vreau să particip la procesul de alegere a deputaţilor, dar nu şi la referendumul consultativ pe care îl consider ilegal şi inutil. Am acest drept? Cum va trebui să procedez în secţia de votare pe 24 februarie ca să nu încalc legea?

  1. Mocanu, s. Olişcani, Şoldăneşti

 

În Republica Moldova cetăţeanul are dreptul să participe sau să nu participe la orice tip de scrutin, fie alegeri, fie referendum. Nimeni nu este în drept să exercite presiuni asupra alegătorului pentru a-l face să voteze sau să nu voteze, precum şi pentru a-l împiedica să-şi exprime voinţa în mod independent.

În conformitate cu pct. 4 din Regulamentul privind întocmirea, administrarea, difuzarea şi actualizarea listelor electorale, aprobat prin hotărârea Comisiei Electorale Centrale nr. 2674 din 25 septembrie 2014, lista electorală conţine o rubrică specială, în care alegătorul semnează pentru primirea buletinului de vot. Dacă alegătorul va refuza să primească unul dintre buletinele pentru parlamentare sau buletinele pentru referendum, el nu va aplica semnătura în această rubrică şi, respectiv, nu va primi buletinul de vot.

 

 

Distribuie

Lasă un răspuns