Am devenit o speranță pentru consăteni

Asociația Obștească “Speranța” a fost fondată pentru a contribui la îmbunătățirea calităţii vieții în satul Cinișeuți, a ajuta persoanele în dificultate și în etate și a promova respectarea drepturilor omului.

Timp de 3 ani, AO “Speranța” a făcut parte din proiectul “Realizarea drepturilor omului pentru persoanele în etate din Moldova prin promovarea drepturilor persoanelor în etate”, finanțat de Republica Federală Germană și implementat de HelpAge International.

Scopul principal al acestui proiect a fost prevenirea și combaterea fenomenului de violență în rândul persoanelor în etate. Cu suportul donatorilor, în perioada 2016 – 2019 am desfășurat multe activități frumoase pentru a susține vârstnicii din localitate. În cadrul proiectului a fost creat un grup de voluntari din 15 persoane active, care au fost instruite privind violența în rândul vârstnicilor, modalitatea de prevenire și combatere a acestui fenomen. Pe parcursul implementării proiectului am observat că violența apare mai des între persoanele mai tinere și cei în vârstă, adică persistă problema veșnică parinți-copii. În satul Cinișeuți, AO „Speranța” a venit cu ideea să desfășurăm mai multe activități intergeneraționale, la care au participat atât vârstnici, cât și tineri. Am desfășurat mai multe șezători, Cluburi educaționale cu diferite tematici, ca să consolidăm comunicarea între generații, dar și transmiterea tradițiilor locale, naționale.

În cadrul Cluburilor educaționale am confec-ționat peste 100 de lucrări din biser, lemn, pânză, lut polimeric. La activități nu numai vârstnicii învățau tinerii, dar și tinerii transmiteau experiențele lor vârstnicilor, mai ales când se lucra cu biserul or, vârstnicii nu prea practică acest gen de activitate. Și lucrările în lut polimeric au fost foarte binevenite, deoarece fiecare s-a ales cu un set de mărgele și cercei, pe care le poartă și le păstrează cu mare drag.

Dacă prin orașe locuitorii mai pot ieşi pentru comunicare în parcuri, locuri amenajate și să frecventeze cercuri pentru vârstnici, în sate oamenii nu au această posibilitate. Rutina zilnică ne face să fim mai stresați, mai nervoși, sătui de treburile familiei, de aceia și apare violența (sub toate formele ei – verbală, psihologică, economică etc). Datorită activităților desfășurate, vârstnicii au posibilitatea să-și schimbe atmosfera din casă, să mai iasă și să comunice cu semenii lor, cu tânăra generație. Datorită faptului că sediul AO „Speranța” se află în Primăria Cinișeuți, oamenii au devenit mai aproape de autorități, participă la ședințele Consiliului Local și pot să-și expună doleanțele, problemele cu care se confruntă.

Acest proiect a schimbat lucrurile în comunitatea noastră, oamenii au devenit mai sociabili și sunt sustrași de la grijile şi problemele cotidiene, ceea ce este un factor care combate fenomenul de violență în familie.

Ana Maznic, AO “Speranţa”, s. Cinişeuţi, raionul Rezina

Distribuie

Lasă un răspuns