Alimente care îţi termină ficatul. Toţi le mâncăm

Nu toţi ştiu că există vitamine şi plante care distrug ficatul la fel ca  şi alcoolul consumat în exces. Recent, o nouă boală a ajuns în topul afecţiunilor care duc la cedarea ficatului. Boala ficatului gras non-alcoolic poate duce la ciroză şi la diabet de tip 2.

Una dintre principalele cauze ale apariţiei acestei boli este consumul de zahăr, conform healtyfood.com. În urma unui studiu recent s-a descoperit că, deşi participanţii care au mâncat mult zahăr zilnic nu s-au îngrăşat decât cu 2%, ficatul lor a acumulat cu 27% mai multă grăsime. Medicii recomandă să reducem cantitatea de zahăr consumată zilnic şi să adoptăm un regim alimentar sănătos, bazat pe fructe şi legume.

De cele mai multe ori, bolile ficatului survin în urma unei alimentaţii nesănătoase (excese ale unor produse alimentare toxice). Dacă vrei să eviţi să ai astfel de probleme trebuie să ştii care sunt alimentele periculoase pentru ficat.

Ficatul cântăreşte 1.500 – 2.000 de grame, e situat în partea dreaptă a abdomenului, lângă stomac, şi e la fel de important pentru organism ca inima şi plămânii?

Acesta este un adevărat „laborator chimic” şi „centru de dezintoxicare”, care „prelucrează” otrăvuri precum alcoolul sau grăsimile din organism? În plus, generează proteine, enzime şi vitamine fără de care omul nu ar putea trăi.

Dr. Roxana Mateescu, medică rezidentă geriatrie şi gerontologie spune că rolul principal al ficatului este reprezentat de filtrarea sângelui ce vine din tractul digestiv, înainte de a trece în restul corpului. De asemenea, ficatul detoxifică subsţantele chimice şi metabolizează medicamentele.

În plus, ficatul produce importante proteine pentru coagularea sângelui şi pentru alte funcţii.

Zahărul. Zahărul nu este bun pentru organism, în general, începând cu dantura şi terminând cu ficatul. Acesta utilizează un tip de zahăr, denumit fructoză, pentru a crea grăsime. O cantitate prea mare de zahăr rafinat duce la acumularea de grăsime la nivelul acestuia, ce duce la apariţia bolilor hepatice.

Monoglutamatul de sodiu. Este utilizat pentru a potenţa gustul majorităţii produselor în industria alimentară, de la chipsuri la băuturi şi mezeluri. Unele studii arată că această substanţă chimică favorizează acumularea de grăsime şi inflamaţia ficatului, ce duce la boala hepatică non-alcoolică şi la cancer de ficat.

Anumite suplimente din plante. Doar pentru faptul că pe etichetă scrie „natural” nu înseamnă ca este şi sigur. Un pericol real este reprezentat de kava kava, o plantă ce poate ameliora simptomele menopauzei şi ajuta la relaxare. Studiile au arătat că aceasta poate încetini funcţiile ficatului, ducând la hepatită şi insuficienţă hepatică. Unele ţări au interzis această plantă, însă este recomandat să discutaţi cu medicul înainte de a lua orice tip de supliment alimentar pe bază de plante.

Vitamina A în exces. Vitamina A se întâlneşte în ouă, lapte, fructe şi legume, în special în cele de culoare roşie, portocalie şi galbenă.

Putem întâlni vitamina A şi în multe suplimente, mai ales pentru faptul că aceasta îmbunătăţeşte vederea, întăreşte oasele şi sistemul imunitar. Însă, în doze mari, vitamina A este toxică pentru ficat. Nu este recomandat să luaţi mai mult de 10.000 UI (unităţi internaţionale) de vitamina A.

Printre alimentele periculoase pentru ficat se numără cele bogate în colesterol, precum carnea roşie, creveţii, margarina, maioneza, untul, frişca, smântâna, gălbenuşul de ou. Acestea au un risc ridicat de a provoca boli de ficat. Medicii recomandă reducerea consumului de astfel de produse. Puteţi însă să optaţi cu încredere pentru cereale integrale, fructe şi legume.

Tot printre alimentele periculoase pentru ficat se numără cele de tip fast-food. Produsele de tip fast-food sunt pline de calorii, au şi foarte mult sodiu, iar consumate des duc la o acumulare de grăsime în ficat. Din această cauză, acest organ se îmbolnăveşte.

Surse: clicksanatate.ro,

FabricatinRomania.ro

 

Distribuie

Lasă un răspuns