Alimentaţia copiilor: în general – bine, în particular – destule probleme

Conform datelor Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor, în trimestrul trei 2019 pe republică au fost efectuate 2656 controale planificate și 1976 controale inopinate, inclusiv la  instituţiile de învăţământ preşcolar – 434 controale cu întocmirea a 117 prescripții şi la instituţiile de învăţământ şcolar – 326 controale cu întocmirea a 49 prescripții.

În cadrul controalelor cel mai des au fost depistate următoarele neconformități: prezența produselor alimentare cu termenul de valabilitate expirat, marcarea necorespunzătoare a produselor, nu se monitorizează temperatura în spațiile frigorifice în care se păstrează produse alimentare perisabile, lipsa documentației tehnologice necesare pentru pregătirea bucatelor ş.a.

În consecinţă au fost întocmite 282 procese verbale cu privire la contravenție în sumă totală de 525175 lei și au fost retrase din circuitul alimentar circa 695 kg de produse alimentare și 17 sticle de băuturi.

În ansamblu nu există probleme serioase

Dar care este situaţia în această ordine de idei la instituţiile de educaţie preşcolară şi şcolară din raionul Rezina? Solicitat să răspundă la această întrebare, Valentin Botnari, şeful subdiviziunii teritoriale Rezina a Direcţiei raionale pentru Siguranţa Alimentelor Orhei ne-a relatat:

– În urma controalelor efectuate în trimestrele II şi III noi am constatat că în general starea sanitară a blocurilor alimentare de la instituţiile respective este bună, dar unele, totuşi, necesită reparaţii. În genere, în majoritatea instituţiilor accentul se pune pe calitatea produselor alimentare şi specialiştii noştri nu au depistat probleme serioase la acest capitol.

Anumite probleme la instituţiile din raionul Rezina, ca şi în ansamblu pe ţară, ar exista la capitolul calitatea apei potabile, care ţine de responsabilitatea Agenţiei Naţionale Sănătate Publică.

…dar neajunsuri sunt destule

– Dle Botnari, din informaţia Dumneavoastră ar reieşi că alimentaţia copiilor în instituţiile preşcolare şi şcolare din raionul Rezina ar fi aproape ireproşabilă. Chiar aşa să fie?

– Nu, desigur. Eu am accentuat: situaţia în ansamblu poate fi apreciată drept bună. Dar dacă trecem la detalii, probleme există. De exemplu, Şcolile primare-grădiniţe Cogâlniceni, Mincenii de Jos, Mincenii de Sus, Tarasova nu dispun de sisteme de aprovizionare cu apă potabilă şi de canalizare.  La Şcolile primare-grădiniţe din Slobozia-Horodişte, Piscăreşti, Roşcanii de Sus, Ghiduleni, Ţâpova nu au spaţiu suficient pentru prepararea bucatelor. Şi la Gimnaziul Lalova nu este spaţiu suficient pentru prepararea bucatelor, dar şi păstrarea produselor de băcănie şi celor vegetale.

La LT Ion Creangă din Cuizăuca, Gimnaziile Ţareuca, Saharna Nouă, Pereni, Şcolile primare-grădiniţe Slobozia-Horodişte, Tarasova, Cior-na blocurile alimentare doar parţial corespund, iar la cele din Mincenii de Sus şi Piscăreşti, Grădiniţele din Cogâlniceni, Solonceni, Pereni, Otac nu corespund rigorilor în vigoare. De asemenea mult utilaj din blocurile alimentare ar trebui schimbat deoarece este învechit, uzat, ne-a spus Valentin Botnari, şeful subdiviziunii teritoriale Rezina a Direcţiei raionale pentru Siguranţa Alimentelor Orhei.

Apropo, Şcoala-grădiniţă din s. Tarasova în ultimii cinci ani, conform datelor Consiliului Raional Rezina, ar fi primit în cadrul Programului activităţilor de reintegrare a ţării 510,6 mii lei, iar prin alt proiect executat de firma Altcom-Impex SRL – 118 mii de lei. Acte de executare a acestor lucrări există, dar nimeni nu ne-a putut demonstra cum, când şi pentru ce anume au fost cheltuite sumele respective. În schimb, acum circa două luni, serviciul siguranţa alimentelor constata că instituţia nu are nici apă la robinet şi reţea de evacuare a apelor reziduale.

 

Tudor Iaşcenco

 

 

Distribuie

Lasă un răspuns