Alarmă privind intoxicaţiile cu gaze

În ultimii ani, în sectorul locativ din R.Moldova s-a atestat o creştere considerabilă a cazurilor de intoxicaţie a persoanelor cu gaze naturale şi produse ale arderii. Astfel în anii 2015-2016 au fost înregistrate 113 cazuri soldate cu 207 persoane traumatizate, inclusiv 72 de copii şi decesul a 32 de oameni, inclusiv 2 copii.

E alarmant faptul, că în anul trecut numărul intoxicaţiilor a sporit cu 22 la sută, iar numărul persoanelor decedate – cu 257%, relatează Direcţia Salvatori şi Pompieri a Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale.

Reieşind din această situaţie, Anatolie Viniciuc, şeful Direcţiei Salvatori şi Pompieri atenţionează populaţia:

– nu folosiţi improvizaţiile la instalaţii şi aparate, acestea  prezentând pericol real de explozie şi incendii;

– la aprinderea focului întâi se aprinde flacăra (chibritul etc.), apoi se deschide robinetul de gaz;

– asiguraţi ventilarea permanentă a încăperilor în care sunt instalate aparate cu flacăra deschisă, alimentate cu gaze naturale;

– efectuaţi verificarea instalaţiilor de gaze o dată în an;

– evitaţi orice posibilitate de montare ilegală a unor racorduri la instalaţiile interioare de utilizate a gazelor naturale.

Dl Viniciuc mai accentuiază că este interzis dormitul în încăperile unde sunt aparte de încălzire neracordate la coşul de fum, lăsarea fără supraveghere a aragazelor în funcţiune.

În cazul depistării mirosului de gaze, imediat trebuie închise toate aparatele alimentate cu gaze. Nu se acţionează întrerupătoarele şi aparatele electrice, se deschid uşile şi ferestrele, se anunţă cât mai rapid posibil serviciile de urgenţă (901, 903, 904).

 

Source: cuvintul.md

Distribuie

Lasă un răspuns