Agricultorii au primit doar 5% din valoarea subvenţiilor

Agenția de Intervenție şi Plăţi pentru Agricultură (AIPA) a anunţat că până pe 22 septembrie, producătorii agricoli, solicitanți de subvenții, au reuşit să primească subvenţii în valoare de 30 de milioane de lei, sumă ce a fost achitată pentru 459 de cereri, informează mold-street.com.

Astfel, în decurs de aproape 3 luni de campanie de informare şi colectare a cererilor s-a reuşit achitarea a doar ceva mai mult de 5% din valoarea subvenţiilor promise de autorităţi.

Potrivit AIPA în cadrul Campaniei de recepționare a cererilor de finanțare 2017, Agenţia a înregistrat 1.968 de cereri, în sumă totală de peste 278 milioane de lei, dintre care au fost autorizate 629 de cereri, în valoare totală de 52 milioane de lei.

De menționat este că valoarea Fondului Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural pentru anul de subvenționare 2017 este de 900 milioane de lei, inclusiv 231 milioane din contul Programului ENPARD Moldova – suport pentru agricultură şi dezvoltare rurală.

Deși suma totală pare mare, circa 40% din bani au fost alocaţi pentru plata a 335 milioane de lei datorii pentru anul 2016.

În consecinţă pentru 2017 spre achitare sunt disponibili 565 milioane de lei, iar campania de recepționare a cererilor se va încheia pe 31 octombrie. Procesul de recepționare a cererilor a întârziat din cauza aprobării tardive a Regulamentului de subvenționare. În plus, pentru a beneficia de subvenții, producătorii agricoli trebuie să respecte o serie de noi reguli.

De notat că în anul 2016, numărul de beneficiari de subvenţii a fost de 4.321. Cu toate acestea, numărul agenților economici subvenționați este foarte mic, dacă este raportat la numărul agenților economici cu activități în agricultură: de doar 1-2%.

Foto simbol StiriAgricole.ro

Sursa foto: bani.md

 

 

Source: cuvintul.md

Distribuie

Lasă un răspuns