Ala Nemerenco, despre reacția Consiliului Raional Rezina privind moartea fetiţei de 8 ani

Ala Nemerenco                     Vasile Gobjilă

Amintim că în CUVÂNTUL din 13 septembrie a fost publicată investigaţia Radiografia unei tragedii, în care era dezvăluită istoria tratării şi decesului fetiţei de opt ani din s. Ciorna, Rezina, istorie care a trezit discuţii controversate în raion şi în ţară. Cazul dat a fost mediatizat pe larg de mai multe surse de informare din R.Moldova.

Drept reacţie la aceste articole, inclusiv afirmaţiile ministrei Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, Ala Nemerenco, vizavi de cele întâmplate, preşedintele raionului Rezina, Vasile Gobjilă, a publicat pe pagina web consiliu.rezina o replică în care afirmă că ministra dezinformează lumea, că declaraţiile dumneaei ar avea substrat politic, o învinuieşte de neprofesionalism în mediatizarea cazului şi că la şedinţa Ministerului ar fi cerut pe motive subiective demisia directoarei Spitalului raional Rezina, Nina Postu, iar „consilierii raionali din toate formațiunile politice au votat unanim împotriva demisiei doamnei Nina Postu, ba mai mult ca atât, au rugat-o și au încurajat-o să rămână în funcție și să activeze mai departe”.

La rândul ei, şi minis-tra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Ala Nemerenco, a venit cu o reacție pe pagina sa de facebook vizavi de poziția Consiliului Raional Rezina, în persoana președintelui raionului, Vasile Gobjilă.

„Vreau să citească toți poziția Consiliului Raional Rezina vizavi de decesul micuței Sabina. https://consiliu.rezina.md/view.php?art_id=3653. Vreau să înțeleagă orice cetățean din orice colț al țării cât de politizată a fost și rămâne medicina. Postarea preşedintelui este despre cum o autoritate locală se expune agresiv împotriva unei autorități centrale de resort responsabilă de ancheta specializată a unui caz de deces.

Concluzia sacramentală a autorității locale este “E regretabil faptul că Sabina a decedat, dar…”

Stimabililor, prezumția nevinovăției o aplicați nu acolo unde trebuie, demisia am cerut-o directoarei pentru un management defectuos, care nu are legătură cu Constituția și art.21 la care vă referiți și nici cu ancheta penală în derulare. Juriști pe acolo prin Consiliu nu sunt? Să mai facă niște instruiri cu referire la lege, la responsabilitatea unei autorități locale, la relațiile cu autoritatea centrală, dar și grija față de locuitorii acestui raion. Și pe pagina unei autorități nu scrieți toate presupunerile Dvs. și laudațiile exagerate directoarei, stimate Președinte de raion. Despre sutele de greșeli nici nu mai vorbesc”, scrie pe pagina sa, Ala Nemerenco.

Iar pentru unimedia.info, ministra a mai adăugat la această temă: „Spitalul raional nu se află în subordinea Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. Are fondatori, Consiliul Raional. Probabil ați văzut reacția Consiliului Raional, inclusiv cea oficială, postată pe site-ul instituției, care de fapt nu face față unei autorități locale. Trebuie să fim puțin mai atenți cu ce plasăm pe paginile oficiale.

Eu nu am făcut trimiteri la tot ce a găsit Comisia vis-a-vis de acest caz. Acolo părinții s-au adresat Procuraturii. Eu mi-am expus părerea, că foarte multe deficiențe au fost legate de un management slab al acestui spital și în acest caz, un conducător care nu poate să gestioneze trebuie să își dea demisia. Aceasta a fost solicitarea mea. Eu nu pot lua alte măsuri”, a mai spus Ala Nemerenco.

Pe reţelele de socializare vizavi de cele întâmplate la Spitalul din Rezina au fost expuse zeci de comentarii, majoritatea conţinând critici în adresa spitalului, dar şi sistemului de ocrotire a sănătăţii din R. Moldova.

Departamentul investigaţii

 

Distribuie

Lasă un răspuns