Admiraţie profundă pentru curajul, forţa, convingerea şi munca pe care o depuneţi

Prin anii ’80, fiind copil, îmi amintesc cu câtă nerăbdare aşteptam ziarele, unul mai mult decât celelalte, ziarul care era aproape de trăirile noastre, care cuprindea realităţile oamenilor din împrejurimi, şi anume: Farul Nistrean. Sunt sigură că această “dependenţă” mi-a fost cultivată de părinţii mei, ambii profesori, care citeau ziarul cu mult interes şi care nu au încetat nici până-n ziua de azi să-şi facă un abonament, deja la CUVÂNTUL.

Mai târziu, am avut ocazia să asociez ziarul cu cel care-l ’’plămădea’’, îi dădea forma şi conţinutul, Dumneavoastră, domnule Tudor Iaşcenco, iar noi, cititorii, îl sorbeam ca pe-un nectar nepreţuit.

Hazardul a făcut ca înainte de-a pleca la studii la Bucureşti, în 1990, să Vă întâlnim la Rezina cu tatăl meu,  Mihai Sparionoapte, şi, schimbând câteva fraze cu el, Domnia voastră l-a întrebat atunci cum se simte ştiind că voi fi plecată la sute de kilometri de casă? Îmi amintesc şi azi, cu multă claritate, răspunsul tatălui meu: Am mai multă încredere în ea chiar dacă ar fi fost băiat.

În anii de studenţie, am făcut o paralelă între poezia lui Eminescu, şi anume “De la Nistru pan’la Tisa…’’, cu denumirea ziarulul locurilor natale şi conotaţiile versului…, care ne transpun în realitatea noastră politică.

Pe parcursul a cinci decenii, domnule Iaşcenco, aţi ştiut să vă serviţi de motto-ul “La început a fost Cuvântul…” şi, astfel, Farul nistrean a devenit pentru echipa Dumneavoastră Cuvântul, îmbogăţindu-şi sensul cu noi semnificaţii precum: democraţie, libertate, dreptate, limba română, … şi, de ce nu, Unire.

Păstrez în adâncul sufletului o admiraţie profundă pentru curajul, forţa, convingerea şi munca pe care aţi depus-o şi o depuneţi în slujba oamenilor, o admiraţie pentru Omul – Tudor Iaşcenco, dar şi pentru redactorul – Tudor Iaşcenco.

Fie ca anii care vin să vă aducă numai prosperitate, sănătate, gânduri şi întâlniri frumoase pe toate planurile!!!

La mulţi, mulţi ani!

Cu respect,  Doina Sparionoapte,

 Montréal

Distribuie

Lasă un răspuns