Activitatea mass-media pe timp de pandemie: SIS-ul e cu ochii pe site-urile de fake-news, iar CA poate adopta decizii mai ușor

În perioada stării de urgență, Serviciul de Informații și Securitate va fi cu ochiul pe site-urile din Republica Moldova. Instituția va putea interzice găzduirea online sau publicarea de informații pe un anumit site, dacă acesta promovează știri false despre evoluția COVID-19. Mai mult, administratorii paginilor web vor fi obligați să șteargă acest conținut. Prevederea se regăsește în Dispoziția Comisiei Situații Excepționale din 23 martie curent, care vine cu modificări și în activitatea Consiliului Audiovizualului.  

Codul serviciilor media audiovizuale prevede că ședinţele Consiliului Audiovizualului sunt deliberative cu prezenţa a cel puţin 6 membri, iar deciziile Consiliului pot fi adoptate cu votul a cel puţin 5 membri.

Pe durata stării de urgență, aceste prevederi se modifică și anume – ședințele CA se vor considera deliberative cu prezența a cel puțin 4 membri, iar deciziile vor putea fi adoptate cu votul majorității membrilor prezenți.

De menționat că din componența Consiliului Audiovizualului fac parte 9 membri.

La capitolul media online, furnizorii de conținut sunt obligați ca, la decizia Serviciului de Informații și Securitate, să întrerupă imediat, cu informarea utilizatorilor, transmiterea sau stocarea conținutului, prin eliminarea acestuia la sursă, dacă prin conținutul respectiv se promovează știri false cu privire la evoluția COVID-19 și la măsurile de protecție și prevenire.

Lista site-urilor va fi aprobată de SIS, iar Agenția Națională pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației va asigura implementarea acesteia.

Amintim că SIS a publicat anterior o listă formată din 52 de portaluri cărora le va fi limitat accesul pe timp de stare de urgență. S-a întâmplat la scurt timp după ce președintele Igor Dodon a anunțat și-ar dori răspundere penală pentru presa care răspândește falsuri și provoacă panică.

În opinia experților, cazurile de eventuală penalizare a instituțiilor media care distribuie știri false la subiectul epidemiei cu virusul COVID-19 ar trebui examinate cu maximă atenție, pentru a nu fi îngrădită libertatea de exprimare, iar răspunderea penală în astfel de situații nu ar fi justificată.

Vezi detalii: Juriști, despre tragerea la răspundere a presei pentru știri false: Cazurile trebuie examinate atent, iar răspunderea penală nu este justificată

Menționăm că, pe timpul stării de urgență, regim care a fost deja instituit în Republica Moldova, autoritățile pot „introduce reguli speciale de utilizare a mijloacelor de telecomunicații”.

Sursa: agora.md

Distribuie

Lasă un răspuns