A învăţa cu iscusinţă pe cel neştiitor

Anume acest principiu stă la bază în activitatea pedagogică. Ce-i drept, el se referă mai mult la cei din ciclul primar, care pun bazele ştiinţei de carte, succeselor de mai departe. Iată de ce învăţătorul se poate considera o castă privilegiată a societăţii.

 

Dacă alţii se bucură de rodul muncii lor în scurt timp, apoi pedagogul îşi strânge roada timp îndelungat. Roada lor sunt oameni bine educaţi sau nu prea. Se spune că mai mult contează respectul şi recunoştinţa celor din jur decât munţi de avere. Anume ei, pedagogii, mai ales cei care au muncit de prin anii 50 ai secolului trecut, anii de după război şi de foamete, nu au agonisit avere şi lux. Vorba poetului: – Cum au trăit? Cartofi prăjiţi de aveau – părea că au de toate. / Au ars, s-au dăruit detot, dacă nu toţi – majoritatea. / Mergând cu satul cot la cot, / Topindu-şi primii sănătatea.

O persoană cu asemenea calităţi, care cu iscusinţă învăţa copilaşii neştiitori ai satului, este dna Olga Corovai din s. Cinişeuţi. Dumneaei şi-a început activitatea în calitate de instructoarr de pionieri în anul 1950 în s.Pripiceni-Răzeşi. Absolvind Şcoala Pedagogică din Orhei, a activat ca învăţătoare în s.Pohrebeni, raionul Orhei. Iar din anul 1964 lucrează în şcoala medie din s. Cinişeuţi. Rodul muncii ei sunt discipolii. Fiind o fire energică, muncitoare, avea şi multe activităţi obşteşti: conducea pe vremuri Sfatul femeilor, organiza diferite serbări, întruniri etc. Pensionându-se, s-a dedicat unui alt talent al său – de a confecţiona covoare deosebit de frumoase, pe care le-a prezentat la diferite expoziţii. Mulţi săteni au mărturisit că nu cunoşteau că învăţătoarea noastră posedă un talent uimitor în confecţionarea covoarelor lucrate cu mâna. Doamna Olga recent a împlinit o vârstă onorabilă – 87 de ani. Au venit să o felicite mai mulţi discipoli. Unul dintre ei, cu care nu s-a văzut timp de 60 de ani, a sosit din s. Pohrebeni. Domnul Tudor face parte din prima promoţie a dnei Corovai. Au depănat amintiri, iar oaspetele a declarat că datorită  dumneaei el a devenit om cu studii, are 4 copii de care este mândru. La masa de sărbătoare au fost prezenţi cei dragi sufletului omagiatei. Toţi erau bine dispuşi, mulţumiţi de această întâlnire plăcută, frumoasă. Şi cred că dna Olga Corovai s-a simţit o persoană privilegiată de soartă. Îi dorim sănătate, bucurie de la copii, nepoţi şi strănepoţi, iar Bunul Dumnezeu să o aibă în pază la bine şi la greu.

Liuba Golub, Eudochia Corovai

 

 

Distribuie

Lasă un răspuns