A fost lansată prima ediție a Cărții negre a risipei banilor publici în Republica Moldova

În cadrul Forumului mass-media 2019, care s-a desfăşurat la Chişinău pe 4-5 noiembrie c., a fost lansată Cartea neagră a risipei banilor publici în Republica Moldova, în care sunt incluse nouă cele mai bune investigații jurnalistice publicate în ultimul an despre irosirea și delapidarea banilor publici, inclusiv din fondurile europene.

Cartea neagră este un proiect al Fundației Friedrich Naumann pentru Libertate din Germania, implementat în parteneriat cu Asociația Presei Independente (API), după exemplul colegilor din Bulgaria, care din 2015 editează Black book of Government waste in Bulgaria. Înainte de lansarea cărții, experta Petya Dyulgerova, coordonatoarea de proiect pentru Bulgaria și Macedonia a Fundației Friedrich Naumann, a prezentat proiectul Black Book și impactul pe care această publicație îl are asupra luptei cu corupția în Bulgaria.

Cele nouă investigații din Cartea neagră a risipei banilor publici în Republica Moldova, dintre care două sunt semnate de Tudor Iaşcenco de la săptămânalul CUVÂNTUL (Investiţii de milioane de lei în folosirea “energiei verzi” de către instituţiile publice sunt astăzi părăsite şi mâncare de rugină şi Un drum din raionul Rezina a ajuns impracticabil după ce autorităţile au investit în el peste 1,5 mln de lei), reflectă cazuri când banii contribuabililor au fost folosiți abuziv prin cheltuieli publice pentru proiecte inutile sau de proastă calitate, fie că este vorba de reparații de drumuri începute și nefinisate, de reparații de școli tergiversate sau de implementarea neeficientă a unor reforme importante pentru țara noastră.

Sergiu Boghean, coordonator de proiect pentru R. Moldova al Fundației Friedrich Naumann, spune că unul din scopurile Cărții Negre din Moldova este de a contribui la o mai bună conștientizare a faptului că fiecare cetățean merită să fie respectat pentru că este contribuabil, plătește taxe și impozite. Totodată, ideea acestui proiect este de a reafirma importanța controlului cetățenilor în prevenirea unor abuzuri din partea reprezentanților guvernării.

 

Distribuie

Lasă un răspuns