A fost aleasă conducerea raionului Telenești

Conducerea raionului Teleneşti: Mariana Ombun, preşedinta raionului, Alexandru Isac şi Alexandru Tăburceanu – vicepreşedinţi.

 Începând cu ziua de 18 noiembrie c., raionul Telenești are o nouă conducere. La ședința extraordinară a Consiliului Raional nou ales Mariana Ombun, lidera fracțiunii PDM, a fost aleasă preşedintă a raionului. Alexandru Tăburceanu, ex-primar de Chițcanii Vechi, a devenit vicepreședinte pentru probleme sociale, iar Alexandru Isac, președintele fracțiunii PSRM din Consiliul Raional a fost ales vicepreședinte pentru probleme economice. 

Toți trei nu sunt novici în administraţia publică locală. Dar, dacă dna Ombun a câștigat pentru a treia oară din primul tur alegerile pentru funcţia de primară în satul Nucăreni,  apoi Alexandru Tăburceanu şi Alexandru Isac, în turul doi al alegerilor locale recente, au pierdut: primul la Chițcanii Vechi, al doilea – la Chiștelnița, satul său natal.

Din discuțiile cu mai multe persoane care au dorit să-și păstreze anonimatul, am aflat că decizia de a forma o coaliție cu asemenea configurație a fost luată după negocieri care au durat aproape o lună. Nici cei de la PLDM, nici cei de la PDM n-au dorit categoric să facă coaliție cu cei 12 deținători de mandate din partea Blocului ACUM. Drept motiv ar fi servit modul oricum neortodox de desfăşurare a alegerilor la Telenești și Negureni, inclusiv faptul că mulți candidați la funcțiile de primari și consilieri ar fi fost respinși de Bloc pe motiv că în mandatul precedent ar fi aderat la PDM. S-a încercat a se face coaliție cu unul din cei 6 consilieri care reprezintă PAS, dar acesta a declarat că nu vrea să iasă din Blocul ACUM. Dar de ce a fost nevoie de cooptat în coaliție cei patru reprezentanți ai PSRM și trei consilieri care reprezintă Partidul Șor, în situaţia când majoritatea putea fi lesne asigurată cu ajutorul consilierului independent Alexei Mereuță și unica reprezentantă a PCRM, Valentina Perebicovschi, nimeni nu mi-a explicat.

În cadrul ședinței, Iurie Tulgara, președintele fracțiunii PAS, a solicitat ca preşedintele raionului să fie ales prin vot secret, propunând şi o candidatură – cea a lui Alexei Mereuţă. Majoritatea însă au respins propunerea privind votul secret, totuși ambii  pretendenți, Mariana Ombun şi Alexei Mereuţă, au avut posibilitate să propună audienţei programele lor de guvernare. Deși dl Mereuță a ținut un spitch redutabil, în funcţia de preşedintă, cu voturile consilierilor PLDM, PDM, PSRM, PȘ și Valentinei Perebicovschi a fost acceptată dna Ombun. Consiliera PCRM, președintă a ședinței fiind, a decis să voteze pentru Mariana Ombun în ultimul moment.

Noua președintă de Telenești, născută în 1974, are studii în economie și pedagogie, masterat la Academia de Admi-nistrare Publică. A activat la gimnaziul din localitate ca directoare adjunctă, iar la 20 octombrie c. a câștigat din primul tur al treilea mandat de primară de Nucăreni.

Alexandru Tăburceanu are 61 de ani, este tehnician-mecanic de profesie, iar din 1999 până în prezent a fost primar de Chițcanii Vechi. După cum am aflat din surse sigure, dumnealui urma să fie înaintat din partea PLDM la funcția de președinte al raionului, dar faptul că numele său nu era pe lista consilierilor raio-nali ai formațiunii respective a zădărnicit intenția respectivă.

Alexandru Isac, 48 de ani, este tehnician–constructor de profesie, timp de 22 de ani a activat în organele de interne, iar de câţiva ani este pensionar al MAI. Din 2015 conduce organizația teritorială a PSRM Telenești.

Noua conducere a raionului a fost felicitată de către Diana Manoli, Ecaterina Furculiță și Vasile Harghel, preşedinta şi respectiv vicepreşedinţii raionului care și-au încheiat mandatul.

La ședința extraordinară s-au adoptat rectificări în bugetul raionului pentru anul curent, s-a decis suspendarea din funcție a lui Iacob Stegărescu, șeful Secției Construcții, Drumuri şi Gospodărie Comunală a Consiliului Raional în legătură cu alegerea acestuia primar de  Suhuluceni, alte chestiuni.

Voci din afara Consiliului au remarcat că cei trei nou-aleşi urmează să fie transportaţi din localităţile lor de reşedinţă la Telenești şi de la Teleneşti în fiecare zi cale de peste 25 km, situație oarecum comună de la 1991 încoace, dar care bate la ochi vs. de irosirea mijloacelor bugetare.

Ion Cernei

Distribuie

Lasă un răspuns