75 mln lei: atât va costa referendumul iniţiat de preşedintele I.Dodon

Comisia Electorală Centrală a aprobat devizul de cheltuieli pentru organizarea și desfășurarea referendumului republican consultativ iniţiat de preşedintele Igor Dodon şi preconizat pentru 24 septembrie 2017. Potrivit CEC, cheltuielile pentru această acţiune vor constitui aproape 75 mln lei.

Igor Dodon vrea ca cetăţenii să răspundă în cadrul referendumului la patru întrebări formulate chiar de el: „Susţineţi abrogarea legii miliardului, care pune miliardul pe spatele cetăţenilor? Susţineţi acordarea preşedintelui Republicii Moldova a drepturilor constituţionale suplimentare privind dizolvarea Parlamentului şi anunţarea alegerilor anticipate? Susţineţi reducerea numărului de deputaţi de la 101 la 71? Susţineţi studierea în instituţiile de învăţământ a disciplinei „Istoria Moldovei”?”

Dacă electoratul va răspunde cu „DA” la a doua întrebare, atunci vor urma alegeri anticipate, a anunțat şeful statului.

Hotărârea CEC se înaintează Parlamentului și Guvernului Republicii Moldova în vederea asigurării mijloacelor financiare necesare organizării și desfășurării referendumului.

Prim-ministrul Pavel Filip a declarat la un post de televiziune: „Guvernul nu are de gând să finanţeze acest referendum, pentru că este vorba de 60-70 milioane de lei. Vreau să vă spun că o majorare cu 20 la sută pentru cadrele non-didactice din învăţământ, care într-adevăr au salarii foarte mici, reprezintă suma de 60-70 de milioane (de lei). Dacă noi identificăm aceşti bani în bugetul statului, atunci eu cu mai multă plăcere aş orienta aceşti bani spre a plăti salarii cadrelor non-didactice”.

În replică, Igor Dodon a declarat pentru www.deschide.md: “Vă temeți! Eu voi găsi bani pentru referendum…”

Foto simbol. Sursa: realitatea. md

 

Source: cuvintul.md

Distribuie

Lasă un răspuns