30 de tinere au căpătat o profesie datorită "Filantropiei Creştine"

30 de femei din raionul Orhei au învăţat în anul trecut gratuit croitoria în atelierul „Datina” al Asociației Umanitare „Filantropia Creștină”. Aceste cursuri de scurtă durată, organizate în cadrul Proiectului „Datina omului cu învățătură”, au fost sprijinite de către Organizația “DVV International Moldova”.

Inițiativa va continua și în anul 2017, datorită implementării unui sistem de învățământ dual, organizat în colaborare cu Școala Profesională Orhei.

Recent, cursantele din ultima grupă au susţinut examenele de absolvire. Din comisie au făcut parte Sergiu Munteanu, directorul Școlii Profesionale Orhei, Viorel Timuș, șeful Agenţiei raionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă,  Gheorghe Hacina, director-adjunct pentru instruire și educație la Școala Profesională Orhei,  Rodica Blanari, profesoara care le-a instruit și îndrumat pe cursante în cadrul proiectului.

Absolventele au susținut fiecare o probă teoretică și au prezentat câte un obiect de vestimentație pe care l-au croit și cusut individual. Lucrările tuturor au fost apreciate de întreaga comisie drept „de excepție, care s-ar putea vinde bine în orice magazin”. Dl Sergiu Munteanu a subliniat faptul că „modelul de învățământ organizat de Asociația Umanitară „Filantropia Creștină” în parteneriat cu Școala Profesională din Orhei este unul de excelență”. Dumnealui a mai menționat că este deschis pentru viitoarea colaborare cu asociația, apreciind-o de bun augur pentru întreaga societate.

Viorel Timuș a menționat faptul că există mai multe persoane care ar fi interesate de actualul proiect, mai cu seamă pentru că instruirea se desfăşoară chiar în Orhei și va fi bucuros să-i îndrume spre Asociație pe toți doritorii, acolo unde din luna martie vor începe alte 15 persoane să studieze meseria de cusător/ cusătoreasă.

Părintele Sergiu Aga, președintele Asociației Umanitare „Filantropia Creștină” a remarcat, că doritorii de a se înscrie la cursuri pentru mai multe detalii pot accesa site-ul www.datina.md sau pagina de Facebook: www.facebook.com/datinaorhei.

Reporter ”C”                 

 

 

Source: cuvintul.md

Distribuie

Lasă un răspuns