180 de ani de la nașterea Sfătosului din Humulești

Ion Creangă, cunoscut și ca sfătosul bunic din Humulești, a fost și rămâne unul dintre cei mai mari scriitori români. Ion Creangă s-a născut, acum 180 de ani, la 1 martie 1837, în satul Humulești, județul Neamțului și a decedat la 31 decembrie 1889 (Iași). Apropo, acel an -1889 – pe dea dreptul a fost un blestem pentru poporul român. Or, în acel an Neamul Românesc i-a pierdut deodată pe Mihai Eminescu, Veronice Micle și Ion Creangă, mari titani ai literaturii și culturii române.

  Ion Creangă s-a remarcat prin măestria basmelor, poveștilor și povestirilor sale, fiind considerat unul dintre clasicii literaturii române, mai cu seamă datorită operei sale autobiografice “Amintiri din copilărie”. Data nașterii lui Ion Creangă este incertă, însă, după propriile sale afirmații dintr-un fragment de biografie, s-ar fi născut la 1 martie 1837. Anume această dată este oficial recunoscută. Pe parcursul vieții sale Ion Creangă a făcut parte din rândurile clerului, fiind dascăl și diacon la diferite biserici din Iași. Însă mai cunoscut este ca fiind învățător la Școala primară nr.1 din Iași, unde a fost numit de însuși Titu Maiorescu, fostul său profesor de la Școala preparandală vasiliană de la “Trei Ierarhi” din Iași.

150 de ani de la apariția primului abecedar român

Sub îngrijirea și conceptul lui Ion Creangă, în anul 1867 apare primul abecedar românesc, întitulat “Metodă nouă de scriere și citire”. Patru ani mai târziu Ion Creangă editează manualul de citire cu titlul “Învățătorul copiilor”, în care înserează propriile sale povestiri: “Inul și Cămașa”, “Acul și Barosul”, “Prostia omenească”.

  Între anii 1872 și 1889 marele povestitor Ion Creangă a locuit într-o casă din cartierul Țicău al Iașului, cunoscută ca Bojdeuca din Țicău sau Bojdeuca lui Ion Creangă. Pragul acestei case a fost trecut, și nu o dată, de bunul său prieten, Mihai Eminescu, care la acel moment era revizor școlar la Iași și Vaslui. În această căscioară au fost scrise opera inegalabilă “Amintiri din copilărie” și frumoasele Povești. Bojdeuca din Țicău, având două odăi (cămara și casa mare) dispuse de o parte și alta a tindei, reprezintă stilul moldovenesc al căsuțelor țărănești din secolul XIX, tradiționale și în Basarabia din perioada țaristă. Această bojdeucă este prima Casă Memorială din România, devenită muzeu memorial la 15 aprilie 1918, în plină desfășurare a operațiunilor militare din timpul Primului Război Mondial.

 

Bojdeuca din Țicău

 

Căsuță mică de sub nuci,

Zidită-n ani de bejenie,

Mi-ai amintit, tu, clipe dulci

Din fosta mea copilărie.

Căsuță mică de sub nuci,

Acoperită cu șindrilă,

Ale tale ferestruici

M-au întâlnit și azi cu milă.

Căsuță mică de sub nuci,

Cu casă mare și cămară,

Pe masa ta, ca și atunci,

Mai stau un toc și-o călimară.

Căsuță mică de sub nuci,

Cu iarbă verde în ogradă,

Înfipte-n prispă șase furci

Formează-o-ntreagă colonadă.

Bojdeuca mea, străbun odor,

În lumea asta sunt palate,

Dar goală este fala lor

Pe lângă-a noastră demnitate.

Ion Perciun

(Iași, decembrie, 2006)

 

 

 

Source: cuvintul.md

Distribuie

Lasă un răspuns