100 de mii de bolnavi care suferă de diabet zaharat vor primi glucometre şi teste gratuit

Persoanele care suferă de diabet zaharat vor primi glucometre şi teste gratuit. Acestea vor ajunge prin poştă în următoarele două luni, la cei 100 de mii de bolnavi din ţara noastră. Aparatele de măsurare a glicemiei şi consumabilele ar fi suficiente pentru un an.

Coletele, transmise prin Poşta Moldovei, vor conţine câte un glucometru şi un dispozitiv de înţepare. Totodată, cei dependenţi de insulină vor primi câte 1200 de teste şi lanţete, iar cei care nu sunt dependenţi – câte 100. Acestea ar trebui să fie suficiente pentru un an, spun responsabilii. Pacienţii vor fi nevoiţi să înveţe cum să le folosească singuri acasă, având o instrucţiune. Cei care nu ştiu cum să o facă se pot adresa la medicul de familie.

Pentru cele 100 de mii de colete au fost alocaţi 25 de milioane de lei, iar o parte din sumă a fost adunată din… economii, susţine ministra sănătăţii Silvia Radu. „Banii care au fost economisiţi anul trecut la licitaţii pe parcursul anului au fost direcţionaţi pentru procurarea glucometrelor. Dacă gestionăm bine banii…”, a declarat Radu.

Dar această metodă de gestionare a banilor nu a avut întotdeauna un rezultat pozitiv. Partea proastă este că din cauza regulamentului care presupune că licitaţiile sunt câştigate de agenţii economici care oferă cel mai mic preţ, directorii de spitale au spus că au fost nevoiţi să ia mărfuri necalitative, consumabile şi instrumente medicale ineficiente (după cum puteţi afla din investigaţia alăturată).

 

 

 

 

Distribuie

Lasă un răspuns