100 de ani de medicină spitalicească la Telenești

La Muzeul Raional de Istorie și Etnografie Telenești, sub egida dnei Elena Ilescu, directoarea instituţiei, a avut loc o masă rotundă dedicată Zilei Mondiale a Muzeelor, cu genericul ”Din istoria clădirii muzeului”. Au participat angajați din domeniul sănătăţii din raion, care au activat 25-50 de ani și care și-au împărtăşit amintirile despre activitatea lor.

Nicolae Cucoș, doctor în științe medicale, conferențiar universitar, care a muncit în clădirea respectivă 15 ani, a remarcat că păstrează cele mai frumoase amintiri despre activitatea sa aici:

”Nu am știut despre faptul că această clădire respiră istorie, nu am știut că pe aici a fost Mihail Sadoveanu. Dacă i-am citi mai atent opera, am înţelege că în anul curent avem 100 de ani de medicină spitalicească la Telenești. După cum scrie Sadoveanu, pe atunci casa asta era nelocuită și stăpânită de duhuri rele. Dar a venit doctorul G. care, cu sanitari, a făcut ordine, des-chizând aici un spital. Scriitorul accentuează, făcând trimitere la părerea unui ovreu local, că doctori buni au venit de dincolo de Prut, din ceea ce se poate înţelege că până la acel moment în Teleneşti medicină de calitate nu a fost. Este adevărat că, mai ales după 1958, doctorul Balan a scris nenumărate demersuri la Moscova şi prin 1963 aici s-a redeschis spitalul”, spune dr. Cucoș.

În cadrul întrunirii și-au mai depănat amintirile asistentele medicale Silvia Cazacu, Elena Vatamanu, Maria Zagornean, medicii Sergiu Oală, Alexei Bivol ş.a.

   Ion Cernei

Distribuie

Lasă un răspuns